Eten uit je eigen tuin: een haalbare kaart?

Gezond eten betekent vooral onbewerkte ingredi├źnten eten die niet bespoten zijn en die niet volgedrukt zijn met stoffen die we niet in ons lichaam willen hebben. Maar dat is tegenwoordig makkelijker gezegd dan gedaan, want er wordt aardig wat gesjoemeld. Door je eigen groenten en fruit te verbouwen, heb je niet alleen het begin van zelfvoorziening, je hebt ook een goede manier om te controleren wat je in je mond stopt. Maar hoe haalbaar is dat nou eigenlijk echt?


Bij een kleine tuin of balkon

Heb je een kleinere tuin of alleen een balkon, dan wordt het lastig. Het is echter prima mogelijk om een klein kasje neer te zetten, of een aardbeienplant of een tomatenplant. Dit is natuurlijk lang niet genoeg om complete maaltijden van te maken, maar het is toch een begin. Daarnaast is het bijzonder leuk om de groei van de vruchten, groenten of fruit te volgen. En laat je vooral verrassen door de smaak, want die is veel voller dan die van de tomaten en aardbeien uit de supermarkt.

Tip: bij minder ruimte kun je er altijd voor kiezen om kruiden te kweken. Die kunnen namelijk gewoon binnen staan!


Een middelgrote tuin

Heb je een wat grotere tuin, dan heb je meer mogelijkheden om aan de slag te gaan. Een paar planten bij elkaar zorgt voor een overzichtelijke basis. Uiteraard kun je ook met bloembakken of verschillende potten werken. Kies je ervoor om de planten in de volle grond te zetten, houd dan rekening met onkruid en gras dat tussen de planten kan komen en zorgt voor een verminderde opbrengst. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van siergrassen in plaats van het inzaaien van graszaad. Tegen de tijd dat siergras zich gaat verplaatsen, heb je namelijk ├ęcht werk in de tuin.


Een grote tuin

Heb je echt veel ruimte, dan is het aanleggen van een moestuin of grotere plantenbakken een betere optie. Zorg ervoor dat je de planten goed gescheiden houdt en de ruimte geeft om te groeien. Een aardbeienplant zal uit zichzelf altijd de ruimte opzoeken. Prei en andere uiensoorten groeien alleen de lucht in en hebben daarmee wat minder ruimte nodig. Let wel op: het onderhouden van een groter aantal vruchtdragende planten, groenten en fruit, kost vaak veel meer tijd dan je denkt. En wanneer je nu al weet dat je het onderhoud waarschijnlijk niet aankunt, is het beter om gewoon klein te beginnen en jaarlijks wat uit te breiden.

Zelf groenten en fruit verbouwen is dus altijd mogelijk, zelfs wanneer je alleen een klein balkon of een kleinere ruimte achter het huis hebt.